Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
170222-skoda-rapid-and-skoda-rapid-spaceback-optimized-interior-and-exterior-4.jpg

Skoda Rapid

1 / 4
170222-skoda-rapid-and-skoda-rapid-spaceback-optimized-interior-and-exterior-4.jpg
170222-_KODA-RAPID-and-_KODA-RAPID-SPACEBACK-optimized-interior-and-exterior-1.jpg
170222-_KODA-RAPID-and-_KODA-RAPID-SPACEBACK-optimized-interior-and-exterior-6.jpg
170222-skoda-rapid-and-skoda-rapid-spaceback-optimized-interior-and-exterior-3.jpg

Sterke punten

  • Ruim interieur
  • Grote koffer
  • Vlotte turbomotoren

Zwakke punten

  • Goedkope afwerking
  • Middelste plaats achterin niet echt bruikbaar
  • Geen dynamische ambities

Skoda Rapid/Spaceback Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Skoda Rapid/Spaceback, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:8.9 - 13.9s
Maximumsnelheid:175 - 208 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):94 - 134 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):3.6 - 5.9 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4304 x 1706 x 1459 mm
Portieren:5
Kofferruimte:415 - 1490 liter
Aanhangergewicht:460 - 560 kg

Tussen Fabia en Octavia

Skoda besloot in 2012 om de Rapid, een berline die oorspronkelijk bedoeld was voor de Oost-Europese en Aziatische markten, ook naar België te halen om het gat tussen de Fabia en de Octavia op te vullen. Hoewel de praktische en clevere kwaliteiten van het merk overeind bleven, viel de goedkope afwerking niet echt in de smaak van de West-Europese klanten. Het model werd in 2019 vervangen door de beter afgewerkte Scala.

Interesse in een Skoda Rapid

Skoda Rapid tweedehands auto
Skoda Rapid dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Skoda Rapid stond op het platform van de Fabia, maar bood quasi evenveel binnenruimte als de Octavia. Achterin was er zelfs meer beenruimte dan in het grotere model, maar de middelste zitplaats was niet erg praktisch.

  • Met een kofferruimte van 550 liter voor de berline was er bovendien ook erg veel plek voor spullen.

  • Onder de motorkap van de Skoda Rapid zaten bijna enkel turbobenzines en turbodiesels die geen enkele moeite hadden met het beperkte gewicht van de compacte berline.

  • De Skoda Rapid was er als compacte berline of als hatchback, die wat kleiner was en daarom ook minder bagageruimte had, maar wel een meer praktische kofferklep kreeg en er wat hipper uitzag.

  • De focus van de Skoda Rapid is echt wel comfort, veel sportiviteit valt er niet te beleven achter het stuur.

Alle belangrijke gegevens over de Skoda Rapid

Motoren

Het motorengamma van de Skoda Rapid bestond bijna exclusief uit turbomotoren, enkel de instapmotor was een atmosferische 1,2 liter-benzinemotor van 75 pk. Een stapje hoger stond de 1.2 TSI van 86 pk, of de 1.2 TSI van 105 pk. De 1.4 TSI was de ‘topmotor’, die had 122 pk en 200 Nm en kon in minder dan 10 seconden naar de 100 km/u sprinten, met een topsnelheid van meer dan 200 km/u.

Op diesel was er eerst enkel een 1.6 TDI van 90 of 105 pk, met een normverbruik van een kleine 4,5 liter per 100 km. Vanaf eind 2015 of 2016 had de Rapid Euro 6-dieselmotoren, die nog wat langer toegelaten zijn binnen LEZ’s. Daarbij werd de minder krachtige 1.6 TDI vervangen door een 1.4 TDI. Op benzine kreeg de facelift vanaf 2017 de 1.0 TSI-driecilinder van 95 of 110 pk.

Afmetingen

De Skoda Rapid was in België in twee koetswerkvarianten te bestellen: de Liftback, een vijfdeurs berline, en de Spaceback hatchback. De Liftback is 4;48 meter lang, 1,71 meter breed en 1,46 meter hoog. De Spaceback was iets korter met zijn 4,30 meter. Dat had zijn impact op het koffervolume: 550 tot 1.490 liter in de Liftback tegenover 415 tot 1.380 liter in de Spaceback. De Rapid heeft een maximaal trekgewicht van 900 tot 1.200 kilo.

Uitvoeringen

De Skoda Rapid was er bij zijn lancering in vier uitrustingsniveaus: de Active, de Comfort, de Ambition en de Elegance. Na de facelift (van 2017 tot 2019) kwam er nog een Style-versie bij. Hoe dan ook waren de opties best betaalbaar.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

Je vindt al een Skoda Rapid op de tweedehandsmarkt vanaf zo’n 6.000 euro, dan heb je een diesel met een vrij hoge kilometerstand. Voor zo’n 9.000 euro heb je meer keuze en vind je ook goed uitgeruste Rapids met een benzinemotor. De duurste exemplaren zijn te vinden voor ongeveer 15.000 euro en zijn goed uitgeruste benzines met een lage kilometerstand van de laatste bouwjaren.

Design-highlights en interieur

Niet enkel qua positionering zat de Rapid tussen de Fabia en de Octavia in, ook qua design houdt het model het midden tussen de twee succesnummers van Skoda. Zeker als Liftback, die de looks had van een mini-Octavia. In 2013 bracht Skoda ook de Spaceback uit, een compactere hatchbackversie die meer gericht was op Europese kopers en die ook meer personalisatie mogelijk maakte, zoals de glazen achterklep die samen met een panoramadak werd geleverd.

Veel ruimte, veel plastic

Aan boord werd het echter meteen duidelijk dat de Rapid een voor Oost-Europa en Azië bedoeld model was: de afwerking was bijlange na niet op het niveau dat onze markt gewend is van Skoda, met veel harde plastics en goedkope elementen. Waar de Rapid echter in uitblonk, is zijn binnenruimte en zijn praktische snufjes. De beenruimte was zelfs beter dan die van de Octavia, maar door de smallere vorm van het koetswerk is er minder elleboogruimte. Kleine handigheidjes zijn onder meer de netjes aan de zijkanten van de voorstoelen, een bergvak voor veiligheidsvestjes onder de passagiersstoel en de ijskrabber in de tankklep.

Rijhulp en veiligheid

De Skoda Rapid kreeg de maximale 5 sterren van Euro NCAP, met goede scores op praktisch elk vlak. Het is echter wel een beoordeling uit 2012, de standaarden van nu zijn veel strenger. Het ontbreekt de Rapid dan ook aan actieve veiligheidsassistenten.

Alternatieven

De Skoda Rapid zat een beetje tussen segmenten in, waardoor het moeilijker is om een rechtstreeks alternatief voor te leggen. De Fiat Tipo komt als compacte berline voor een lage prijs nog het meest in de buurt. Verder heeft de Rapid vooral last van interne concurrentie, waaronder van de Fabia Combi en de Octavia, die evenveel binnenruimte bieden en iets mooier zijn afgewerkt.

FAQ

Is de Skoda Rapid nog te koop?
Neen, de Skoda Rapid werd in 2019 vervangen door de Skoda Scala, die enkel als hatchback te koop is.
Hoeveel kost de Skoda Rapid?
Je vindt al een Skoda Rapid op de tweedehandsmarkt vanaf zo’n 6.000 euro, dan heb je een diesel met een vrij hoge kilometerstand. Voor zo’n 9.000 euro heb je meer keuze en vind je ook goed uitgeruste Rapids met een benzinemotor. De duurste exemplaren zijn te vinden voor ongeveer 15.000 euro.
Welke Skoda Rapid heeft de grootste koffer?
De Skoda Rapid Liftback heeft een grotere koffer dan de Spaceback door zijn langere koetswerk: 550 liter tegenover 410 liter.

Beoordelingen voor Skoda Rapid/Spaceback

20 Beoordelingen

4,9