Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aufbautyp-kombi-l-01.jpg

Stationwagon

De stationwagon, ook wel stationcar, break of combi genoemd, heeft zichpas de afgelopen 20 jaar in Europa tot een comfortabele familiewagenmet veel ruimte en comfort ontpopt, want voor die tijd werd dit modelmet name voor professionele doeleinden gebruikt. Met name destationwagon van de VW Passat is bij particuliere klanten enormpopulair geworden en wordt inmiddels beter verkocht dan de gelijknamigelimousine. Maar ook de Opel Vectra en de Ford Mondeo behoren tot deveel verkochte stationcars.

De meeste autofabrikanten voorzien hun stationwagons van eigen namen omzich te onderscheiden van de concurrentie; zo hebben de VW-stations detoevoeging Variant, bij Ford heten ze Turnier, bij Opel Caravan en bijBMW Touring.

De naam combi is een afkorting van combinatiewagen, omdat de combiaanvankelijk als een combinatie van personenauto en vrachtauto werdbeschouwd, waarbij dankzij het royale laadvlak naast personen ookvoorwerpen eenvoudig konden worden getransporteerd.

Een stationwagon staat in de meeste gevallen op hetzelfde chassis alsde limousine van hetzelfde type en soms zijn er ook stationuitvoeringenvan kleine auto's. Door een extra achterstijl en een verlengddak ontstaat de grote bagageruimte. Aangezien stationwagons bijnazonder uitzondering vijfdeursauto's met een achterklep zijn,wordt probleemloos inladen vanaf alle zijden gegarandeerd.

Voor het geval dat er nog meer ruimte nodig is, kan bij veelstationcars ook de achterbank worden omgeklapt, waardoor de auto totaan de voorstoelen kan worden volgeladen. Omdat de achterbankleuning inde meeste gevallen uit twee delen bestaat, is het ook mogelijk om maaréén deel om te klappen om nog een extra persoonmee te laten rijden. Een versterkte achteras biedt in dergelijkegevallen natuurlijk de nodige veiligheid.