Opel Insignia te koop: tweedehands en nieuw

Opel Insignia

Opel Insignia

De eerste generatie van de Opel Insignia wordt in 2008 geïntroduceerd Toen Opel, de Duitse dochter van General-Motors, in 2003 op de internationale autotentoonstelling in Frankfurt een voertuig met de naam Opel Insignia presenteerde, werd er in de vestigingsplaats Rüsselsheim en bij het moederconcern in Amerika gesproken over een coupéartige V8-sedan uit de hogere klasse. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Deze plannen liet men echter vallen. Vanwege de opkomende crisis in de auto-industrie leek het belangrijker om een model met goede trekkracht in de middenklasse aan te kunnen bieden. Hiervoor werd een opvolger van de bouwseries Opel Vectra en Opel Signum gebruikt. In 2008 ging de productie van een nieuw seriemodel in de middenklasse dan uiteindelijk van start. Als Opel Insignia werd hij benoemd tot de conceptcar van het jaar 2003 en werd hij de auto waarop de inmiddels door faillissement bedreigde fabrikant al zijn hoop vestigde.

De Opel Insignia wordt in twee sedan versies en als combi gebouwd

De 4,90 meter lange en ca. 1,86 meter brede Opel Insignia kreeg een basis die door General Motors voor diverse modellen van de dochtermerken Buick of Chevrolet gebruikt werden. Passend hierbij werd de Opel Insignia vormgegeven volgens een designconcept dat zich makkelijk om liet zetten voor diverse andere automerken. In Europa kwam de Opel Insignia allereerst in twee carrosserieversies op de markt: als hatchback en als sedan. Bijna een half jaar na de introductie, in het voorjaar van 2009, verscheen vervolgens de combiversie van de Opel Insignia. Een belangrijke vernieuwing ten opzichte van de voorgangers: de bij Opel traditioneel als Caravan benoemde combi's kregen voor het eerst de naam Tourer.

De Opel Insignia is als benzineversie in zes verschillende prestatieniveaus verkrijgbaar

De Opel Insignia werd aangeboden in zes prestatieniveaus met ottomotoren uit de Euro5-klasse. Als basismodel rustte Opel de Insignia met een 1,6 liter motor uit. Deze was met of zonder turbo oplading verkrijgbaar en had een prestatievermogen van 132 kW (180 pk). Het gemiddelde brandstofverbruik was volgens de fabrikant 7,7 liter, dat kwam overeen met een CO2-uitstoot van 188 g/km. Als viercilindermotoren waren er twee motoren met een cilinderinhoud van 1,8 en 2,0 liter in de collectie opgenomen. Deze hadden een maximaal prestatievermogen van 162 kW (220 pk). De V6-topmotor beschikte over 239 kW (325 pk) en gaf de Opel Insignia een maximumsnelheid van 250 km/u. Volgens de fabrikant had de Opel Insignia met deze motor een gemiddeld brandstofverbruik van 11,4 liter Super. Dat kwam overeen met een CO2-uitstoot van 268 g/km.

De dieselmotoren van de Opel Insignia

Als dieselvariant bood de fabrikant de Opel Insignia aan met een cilinderinhoud van twee liter. Naast twee milieuvriendelijkere eco motoren stonden er drie standaard dieselmotoren ter beschikking. Het goedkoopste Opel Insignia model was uitgerust met een commonrail dieselmotor met 81 kW (110 pk). Deze had net als de grotere motoren met een prestatievermogen van 96 kW (130 pk) en 118 kW (160 pk) een gemiddeld brandstofverbruik van ca. 5,8 liter. Dat kwam overeen met een CO2-uitstoot van 154 g/km. De eco motoren van de Opel Insignia met een prestatievermogen van 96 kW (130 pk) en 118 kW (160 pk) kwamen op een gemiddeld brandstofverbruik van 5,2 liter (136 g/km CO2).