Mercedes’ E-klasse is nog maar 2 jaar op de markt, maar in het klassieke rijtje – BMW 5, Audi A6 en Mercedes E – is hij al het oudje. En dus heeft Mercedes enkele motoren onder handen genomen.
Hij staat hoog op zijn poten, telt 5 deuren en is meer dan 4 meter lang. Niet moeilijk dat de Countryman het soms moeilijk heeft om Mini-liefhebbers te overtuigen.
Onder de coupé-cabrio’s voor 4, is de Peugeot 308 CC zowat de graadmeter. En die referentie onderging net een verjongingskuur. Mooi, met een lente die zich steeds meer aankondigt als een pre-zomer.
De XF krijgt een facelift. Tot zover niets nieuws. Maar onderhuids bereidt Jaguar een heuse revolutie voor. Zo krijgt een 2.2 viercilinder turbodiesel een plaats onder de kap. Wij konden hem al even proefrijden, in prototypevorm.
Met de Touareg Hybrid sluit Volkswagen mooi aan bij de ‘milieuvriendelijke SUV’ hype. Zuiniger dan een V8, maar met behoorlijk wat pit.
De A7 Sportback is èèn van de sierlijker creaturen in de Audi-stal. De 3.0 TDI is de onvermijdelijke beste keuze, al moeten we daar met de combinatie voorwielaandrijving en Multitronic toch enkele bedenkingen bij maken.
In afwachting van de Evoque – we trappelen al – is de voorlopig kleinste onder de Land Rovers onder het mes gegaan. Nodig, want de concurrentie in zijn segment wordt steeds scherper.
Eindelijk hebben we kunnen rijden met de nieuwe Ford Focus. Die behoudt de rijdynamiek van het vorige model, maar voegt uiterlijk wat meer piment toe. Wat volgde was een aangename kennismaking met de 2.0 TDCi (163 pk).
Enkele weken geleden lieten we u al een eerste keer kennismaken met de nieuwe Peugeot 508. Bij onze tweede kennismaking trokken enkele motoren de aandacht.
Met de eerste zonnestralen in het land kan de voorstelling van de nieuwe Mercedes SLK niet beter vallen. Al moesten wij nog de zon op Tenerife opzoeken voor de eerste testritten.
De tweede generatie Seat Alhambra moet (hopelijk) opnieuw klanten aanvoeren in een segment dat door Jan en alleman verlaten leek.
Helemaal tegen het einde aan van de carrière van de huidige Audi A3, verschijnt het leukste model: de RS 3. Onze eerste bevinding: een toppertje. Het design ligt volledig in de lijn die we de jongste jaren van zowel Audi als van zijn RS-modellen gewend zijn: sober, functioneel sportief.
Het is even wennen, het ‘kikkersmoeltje’ en de gedrongen stoerheid van Nissans jongste cross-over, de Juke. Maar dat was ook de bedoeling. Om uit de band te springen in het doorgaans veel te brave segment van de klassieke SUV’s.
Fords vernieuwde Mondeo gaat vooruit. Niet alleen letterlijk, met zijn 163 pk sterke 2.0 TDCi, maar ook figuurlijk, met zijn fel verbeterde interieur. En als Clipper is hij handig als geen ander.
Nog maar goed een jaar geleden kreeg de Opel Corsa een grondige gezondheidskuur. Motoren, chassis en stuurinrichting werden up to date gebracht. Na de binnenkant, heeft Opel zich nu ook om de buitenkant bekommerd.
Hyundai rust zijn populaire ix35 SUV uit met een een nieuwe basisdiesel. Een 1.7 die slechts 115 pk heeft voor 1,5 ton auto. En toch nemen we onze hoed af.
Eèn auto die er twee moet vervangen. De Peugeot 508 vervangt niet alleen de 407, maar meteen ook de 607. Geen makkelijke taak.
De nieuwe Astra Sports Tourer zweeft tussen sportief en klassiek. Zeker in deze uitvoering: mét de 160 pk sterke tweeliter diesel, mét zestrapsautomaat, mét Sports-pakket en een hele rist andere opties en extra’s.
Met zijn tegengesteld openende deuren, weet de Opel Meriva de aandacht naar zich toe te trekken. En met zijn 95 pk sterke 1.3 CDTi Ecoflex heb je op papier een winnaar.
De nieuwe Audi A6 voert ons van het ene hoogtepunt naar het andere. Qua design, techniek en luxe bereikt Audi met deze A6 een nieuw summum. De scheidingslijn met de A8 wordt dun.
San Diego, USA, is het theater van onze eerste kennismaking met de Mercedes CLS 63 AMG. Zoveel haast als wij hadden om achter het stuur te schuiven, zo gehaast wil deze nieuwe AMG vooruit gaan. Al kan je er ook mee cruisen.
De BMW 6 cabrio is zo goed geslaagd, dat hij me zelfs in stilstand reeds vrolijk maakt. Geloof me, rijdend met de V8 twinturbo in de 650i, wordt het alleen nog beter.
Maar geniet met mate. Dat is het devies dat ons bijblijft na de test met de Abarth 500 EsseEsse.
Goed 10 jaar heeft de Sharan moeten wachten op aflossing. De oorzaak? Grote monovolumes hebben enorm aan populariteit ingeboet. Met de nieuwe Sharan waagt Volkswagen zich toch nog eens aan het avontuur.
Hoe zou Sir Alec Issigonis de jongste Mini-creaturen aanzien? De Hatch is er ontegensprekelijk meer bourgeois op geworden, maar zijn commercieel succes heeft elke criticaster de mond gesnoerd. Aan de Countryman om hetzelfde te doen. Maar dan met een ander publiek...
Ik heb lang gezocht naar het nut van BMW’s X1. En eigenlijk ben ik nog steeds op zoek.
Als we de marketingjongens mogen geloven, zal in 2020 zo’n tien procent van ons wagenpark aan het stopcontact tanken. De Opel Ampera is er daar eentje van. Eentje met een paar troeven voor ons land, want de voorbereiding op elektrisch rijden verloopt hier – zacht gezegd – nogal traag.
De Citroën DS3 – een opgesmukte C3 – wist begin dit jaar al ons hart te veroveren.
Na 3 generaties in een leven dat al 30 jaar duurt, kan je in het geval van de Range Rover niet langer over een carrière spreken, maar over een heerschappij. Hij krijgt een nog nobeler hart.
Het is traditie in de automobielwereld dat een model halfweg zijn carrière een facelift krijgt aangemeten. Vaak gaat het om dermate pietluttige wijzigingen, dat we vaak niet weten wat er over te schrijven. Niet deze keer echter...
De C-Max was langs Fords noch mossel, noch vis verhaal bij de compacte monovolumes. Met het nieuwe model maakt Ford een duidelijke keuze: zowel een vijfzits (C-Max) als een zevenzits (Grand C-Max) type. Wij gingen aan de slag met de kleine C-Max met de 1.6 TDCi motor.
Mercedes ontwikkelt momenteel een volledig gamma aan elektrische voertuigen. Van de Smart fortwo, over de A- en B-klasse tot de elektrisch aangedreven SLS. Wij mochten ze al even aan de tand voelen.
Met de IS200d biedt Lexus een ‘dichtgeknepen’ versie van de 2.2 turbodiesel aan, met 150 pk in plaats van 177 pk. Alleen voelt het achter het stuur aan alsof er wat te hard geknepen is.
We lieten ons recent nog lovend uit over de Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi, maar ook in diesel weet Alfa’s jongste te overtuigen. Zeker met de 2.0 JTD met 163 pk.
Met zijn lengte van 4,7 meter overvleugelt de Opel Astra Sports Tourer alle concurrenten in zijn klasse. Hij zet zelfs grote broer Insignia in de schaduw.
De 1.6 dieselmotor in de Mazda3 voldoet voortaan aan de Euro5-uitstootnormen. Dat hij ‘en passant’ zijn vermogen zag aangroeien tot 115 pk, is daarbij alleen maar leuk meegenomen. Kennismaking met een verborgen parel.
Het wierookvat heeft overuren geklopt rond de sportieve RS-versie van de Ford Focus. Diens ‘adieu’ komt in de vorm van de gelimiteerde RS 500. Wij – en de Belgische RS500-eigenaars – zwaaiden hem passend uit op het circuit van Mettet.
Voor de concurrentie tenminste. Met de Duster werpt Dacia het ‘low cost’ juk van zich af door een interessante SUV aan te bieden. Wij reden hem in de krachtigste 1.5 dCi uitvoering, met 110 pk.
Cool blijven, het hoort bij de job van autotester. Dat was wat ik dacht toen ik de sleutel kreeg van de Bugatti Veyron Grand Sport. Een monster van 1.001 pk, met een top van meer dan 400 km/u. Alleen kalmte kan me redden.
Wanneer was de laatste keer dat u nog eens een Peugeot nastaarde? Met de RCZ heeft Peugeot een echte Audi TT-killer in huis, aan een veel zachter prijsje. Hier staat de 1.6 turbo met 156 pk en zestrapsautomaat, eigenlijk het basismodel.
Met de X1 had BMW het zijn eigen X3 plots knap lastig gemaakt. Maar met de nieuwe, hoger gepositioneerde X3 valt alles weer netjes op zijn plaats in BMW’s SUV-gamma.
Met de 320d EfficientDynamics Edition belooft BMW 4,1 l/100 km (CO2: 109 gr/km). En dat voor een 2.0 turbodiesel met 163 pk. Alleen zien we vaak een verschil tussen theorie en praktijk. Niet zo in deze 320d.
Hij is mooi gelijnd, zowel vanbuiten als vanbinnen. Tot in de puntjes op z’n Duits afgewerkt en behoorlijk comfortabel. In alle opzichten een ‘upgrade’ ten opzichte van de A4 Cabriolet die hij vervangt. Wij reden de 1.8 TFSI instapversie van 160 pk die als laatste het gamma kwam vervoegen.
De vorige Passat benaderde al aardig het hoogst mogelijke niveau in de middenklasse, de nieuwe Passat doet nog iets beter. Veel kleine veranderingen, maar ze maken wel een behoorlijk verschil.
De eerste elektrische productie-auto van Peugeot... is een Mitsubishi. Net als Citroën met de C-Zero, neemt Peugeot de i-Miev van Mitsubishi over als iOn. Een elektrisch aangedreven stadswagen met beperkte ambities.
Verre van praktisch, maar toch slaagt de Audi A1 1.4 TFSi er meteen in te charmeren. Dat dankt hij aan zijn leuke rijgedrag en fijne turbo benzinemotor.
Volkswagen heeft de Touareg wat doen krimpen, maar slaagt erin meer met minder te doen. Zeker in combinatie met de 3.0 TDI is de Touareg een schitterende SUV geworden. Wel offerde Volkswagen daarvoor een deel van de terreincapaciteiten op.
Voor een beetje autoliefhebber is Abarth nog steeds een naam die iets betekent. We hebben er lang niets meer van gehoord, maar nu is de badge met de schorpioen helemaal terug. Met de Punto Evo wordt een nieuwe stap gezet.
De vierdeurs coupé waarmee Mercedes een halve revolutie ontketende, is aan zijn tweede generatie toe. Ook deze keer weer heeft hij tonnen karakter, en enkele bijzonder fijne motoren. Een aangename kennismaking.
Tot nu toe heeft elke concurrent zich de tanden stuk gebeten op de Mini. De Fiat 500? Te cheap. De Citroën DS3? Te bleek. De Alfa Romeo Mito? Ernstig blijven hé. Maar nu, met de Audi A1 duikt de zwaarste concurrent voor de Mini op. Hip design, de Audi afwerking.