Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

6 LEZ-vriendelijke alternatieven voor elk budget

Sidder en beef! Want vanaf 2020 worden de lage-emissiezones in België weer wat strikter. Is uw diesel eindelijk finaal doodverklaard door Gent, Antwerpen en Brussel? Dan hebben wij 6 betaalbare alternatieven voor elk type chauffeur.

De lage-emissiezone – kortweg LEZ – is het paradepaardje van Europese overheden. Een paardje dat vervuilende (diesel)wagens uit stadscentra wil weren. Ook in België is de LEZ aanwezig, in steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel. Die zullen vanaf 2020 nog strengere normen gaan hanteren. Daardoor is het uitkijken of u met uw auto nog welkom bent.

De regels

Voor we de alternatieven aanreiken, eerst even een kort overzicht van de lage-emissiezones en hun spelregels vanaf 1 januari 2020. Zo hanteren Antwerpen en Gent dezelfde vereisten: vanaf 1 januari 2020 moeten dieselvoertuigen minstens euronorm 5 hebben om nog binnen te mogen. Voertuigen op benzine, LPG of aardgas moeten dan minstens euronorm 2 hebben. Brussel is iets minder strikt en laat ook nog Euro 4-diesels toe in 2020.

Voldoet uw auto niet meer aan die normen? Geen paniek, want niet iedereen pendelt dagelijks in en rond deze grootsteden. Daardoor kunt u gerust uw huidige wagen nog te koop zetten op Autoscout24. Bent u daar, dan kunt u misschien meteen kijken naar een alternatief. Want u hoeft heus geen nagelnieuwe auto te kopen om nog binnen te mogen.

Voor de stadsdwaler on a budget: Opel Corsa

Zit u krap bij kas? Dan hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Want zelfs onder 5.000 euro vindt u op AutoScout24 een rits auto’s die LEZ-vriendelijk zijn. Mik alvast op wagens zoals een Toyota Aygo, Hyundai i10 of Opel Corsa. Kijk vooral naar benzineversies met een Euro 4-motor. Dan bent u zelfs na 2028 nog safe. Zolang de overheid zich aan haar eigen spelregels houdt natuurlijk…

AS24 LEZ Opel Corsa

Voor de modebewuste stadsrakker: Fiat 500

Bent u gevoelig voor modegrillen en komt u graag hip voor de dag? Dan is er in autoland eigenlijk maar één adres: de Fiat 500. De huidige generatie draait alweer mee van 2007, waardoor u beter naar wat nieuwere modellen kijkt. Al vanaf 5.000 euro heeft u een degelijk exemplaar met een aanvaardbaar aantal kilometers op de teller.

AS24 LEZ Abarth 500

Voor het samengesteld gezin: Citroën Berlingo

Heeft u steeds te weinig plaats aan de eettafel, een toilet te weinig in huis en meer smartphones dan planten? Dan heeft u waarschijnlijk een samengesteld gezin. Met drie of meer (jonge) kinderen telt dan ook maar één ding op autovlak: ruimte. Citroën kan u helpen met de Berlingo. Een deftige Euro 6-dieselversie vindt u op Autoscout24 voor zo’n 9.000 tot 15.000 euro. Daarmee mag u trouwens tot 2027 binnen in Antwerpen. Best schappelijk.

AS24 LEZ Citroën Berlingo

Voor de premiumrijder: Mercedes C-Klasse

De Mercedes C-Klasse is momenteel zowat een van de populairste auto’s in leasingland. Dat is goed nieuws voor de tweedehandsrijder, want al die voertuigen komen met een aardige korting terecht op Autoscout24 als “nieuwe tweedehandswagens”. Het resultaat? Voor een C-Klasse station met Euro 6-diesel uit 2015 betaalt u zo’n 15.000 euro. Koopje!

AS24 LEZ Mercedes E-Klasse

Voor de hybridefan: Toyota Auris TS HSD

Geen zin in hoge brandstofrekeningen? Dan moet u kijken naar een hybride. Of beter: de Auris stationwagen hybride. Een auto met riant veel kofferruimte en een absolute mussendorst, dankzij zijn hybrideaandrijving. Voor zo’n 15.000 euro vindt u een tip-top exemplaar.

AS24 LEZ Toyota Auris

Voor de elektrorijder:

Vanaf volgend jaar zullen autobouwers de dealers overstromen met elektrische modellen. Al kunt u nu ook al tweedehands aan de EV. Laten we even stellen dat een Tesla boven het modaal budget ligt, wat valt er dan nog te kopen? Veel! Een Renault Zoé bijvoorbeeld, voor nog geen 10.000 euro. Iets hoger op de ladder zetten we de eerste generatie Nissan Leaf. Niet moeders mooiste maar wel een verdomd handige elektrische auto. Daarnaast is er nog de BMW i3, Volkswagen e-UP!, e-Golf en zelfs de Hyundai Ioniq EV.

AS24 LEZ Nissan Leaf

Conclusie

De strengere regels van de lage-emissiezones zorgen voor de nodige paniek. Niet onterecht, want vanaf 2020 zullen maar liefst 17% van alle wagens in Vlaanderen niet meer welkom zijn in Antwerpen en Gent. De alternatieven zijn echter legio, zelfs op de tweedehandsmarkt. Het is gewoonweg wat extra opletten bij de aankoop. Voor een diesel mikt u best op minimaal Euro 5 als emissienorm. Bij een benzine zit u met Euro 3 al safe tot 2025. Al raden we ook daar minstens Euro 4 aan. U weet immers nooit wanneer de overheid plots de spelregels aanpast.

Alle artikels

Deze 10 auto’s ziet u niet meer terug in 2020

Advies · Auto kopen

Een mild hybrid, wat is dat nu?

Advies · Auto kopen

Een auto kopen op het Autosalon: ja of nee?

Advies · Auto kopen
Ontdek meer