Nadat Volkswagen eerder een hoofdrol opeiste in de commercialisering van de dieselauto, wil het merk ook in de groene revolutie zijn part hebben.
Audi wil werkelijk van elk model een variant in zijn gamma hebben. Maar de Audi A3 Sedan is meer dan gewoon aanwezigheidspolitiek. Het merk hoopt dat het klassieke koffermodel de helft van de verkoop van de Audi A3 voor zijn rekening kan nemen.
Hoe toevallig: samen met de nieuwe Mercedes S-klasse heeft Porsche zijn Panamera een flinke facelift gegeven.
Tot hiertoe moést een AMG een achtcilinder en achterwielaandrijving hebben. Maar in de huidige tijdsgeest werd het gamma toch onderaan uitgebreid om een ‘jonger’ publiek te bereiken. We gingen na of deze A 45 met viercilinderturbo en vierwielaandrijving nog steeds een echte AMG is.
Een touchscreen in een auto? Pff, daar kijken we niet meer van op. Maar een touchschreen dat luistert als dat van een iPhone in een auto? Nu ja, wanneer je net als Citroën opschept met ‘creatieve technologie’, dan moet dat eigenlijk wel. Zoals in de Citroën C4 Picasso.
Een mastodont, dat is ook nu weer de eerste indruk van de Range Rover. Maar dan wel zo’n gorilla in maatpak. Zo èèn die presidenten en koningen beschermt.
De BMW M5 behoeft geen verdere uitleg. Al enkele generaties maakt hij een stevig statement, met zijn klassieke looks als ultieme understatement. Maar vandaag kijken we vooral naar de wielkasten van die M5, waar de Michelin Pilot Super Sport steekt. Niet zomaar een band.
Mercedes friste zopas zijn E Klasse op. In het zog van de berline en de break volgen nu de vernieuwde coupé en cabriolet. Met het zonnige weer in aantocht kozen we natuurlijk voor de open versie.
Opel maakt komaf met zijn saai imago. Hier is de Adam met een overdosis aan originaliteit en sexappeal.
De tweewielaangedreven versie van de Honda CR-V heet City Runner en is voorlopig enkel verkrijgbaar met de handgeschakelde tweeliter benzinemotor van 155 pk. De uitnodiging voor de City Runner met 1.6 diesel is inmiddels in de bus gevallen. Dus: nu al bestellen of nog eventjes geduld?
De Skoda Superb in zijn huidige vorm bestaat vijf jaar. Hij heeft ontzettend goed werk geleverd om het imago van Skoda nog verder te boosten. Nu moet hij na een facelift nog twee jaar verder. Alleen worden het twee lastige jaren, want hij heeft een zware concurrent in eigen huis.
Jeep onderwerpt zijn Grand Cherokee aan een grondige facelift en lanceert een nieuwe topversie - de ‘Summit’. Met deze zet werpen de Amerikanen hun zuivere offroader in de kooi van de luxe SUV’s. Ze bijten met bling-bling, met andere woorden.
De Rapid is Skoda’s nieuweling, hij landt tussen de Fabia en de Octavia in het gamma. Hij belooft een speerpunt te zijn in Skoda’s offensief in de Golf-klasse. Een segment waar de benzinemotor opnieuw aan een opgang bezig is. Vandaar onze keuze voor de 1.2 benzine.
Een geslaagde facelift en een technische update maken de Mercedes E-Klasse op elk vlak aantrekkelijker. De concurrentie is gewaarschuwd.
Beetje bij beetje wint Jaguar (opnieuw) aan belang bij de luxewagens. De komst van de 2.2 diesel bracht de verkoopcijfers een welgekomen boost. De XF in breakvorm zal daar vast nog een ruim aandeel aan kunnen toevoegen. We testten het basismodel.
Waar de zesde generatie van de Volkswagen Golf GTI nog wat de mist in ging door zijn haperende voortrein, kunnen we de zevende generatie een echte ‘grand cru’ noemen. En wij mogen dat zeggen, want wij hebben geproefd.
Mercedes op zijn best, dat is stijlvol zonder opzien te baren, zonder stoef de beste auto van de wereld zijn. De CLS Shooting Brake is Mercedes op zijn best, zelfs met de viercilinder motor in de 250 CDI.
Ook Peugeot lanceert met de 2008 zijn mini-crossover, die de brug moet slaan tussen de nieuwe 208 en grote broer 3008. Daarmee wordt een breakversie meteen overbodig.
Kia scoort zeer goed in de klasse van kleine middenklassewagens. Na de vijfdeurs en de break, krijgt de Ceed-familie er nu een sportieve driedeurs bij. Deze strak gelijnde Proceed is van de hand van ex-Audi-designer Peter Schreyer en ziet er zeer fraai uit.
Zoals we het reeds zegden bij onze test van de vernieuwde E-klasse: bij Mercedes zijn ze het precies goed beu dat het steeds Audi alhier en BMW aldaar is. Ook bij AMG lijken ze diezelfde mening toegedaan, en hebben ze een statement uitgebracht: deze Mercedes E63 AMG.
In de nog jonge wereld van de elektrische auto’s, volgen de updates elkaar snel op. Om een nog steeds argwanend publiek te overtuigen, komen de facelifts dan ook sneller dan bij gewone modellen, getuige de Nissan Leaf.
Met de F-Type is Jaguar opnieuw lid van het selecte clubje sportwagens, waarin het merk in de jaren ’50 en ’60 met auto’s als de XK 120 en de E-Type toonaangevend was.
Opel heeft het moeilijk, maar dat weerhoudt het merk er niet van om de ene na de andere nieuwigheid op de markt te lanceren. En eerlijk, wij zijn echt onder de indruk van de kwaliteit van het product. Nu staan er nieuwe diesel- en benzinemotoren in de steigers.
De nieuwe Audi S3 is de A3 tot de derde macht. Meer power, meer rijplezier en vooral een streling voor het oor! Getest en goedgekeurd op de Autobahn en de Landstrassen rond München.
Elektrische auto’s zijn de duur en diesels te vervuilend. Dus ligt de weg open voor de benzinehybrides, zoals de nieuwe Toyota Auris Hybrid.
Dat in de jaren '90 te veel onwaardige auto's de GTI-badge opgespeld kregen, heeft er toe geleid dat de mythische letters uiteindelijk slechts bij twee merken overeind zijn gebleven. We zijn uitgenodigd om te rijden met het jongste product dat die beroemde badge draagt: de Peugeot 208 GTi.
Als Spaans neefje van de Golf, mocht de Seat Leon enkele maanden na zijn Duits familielid ook compleet vernieuwd voor het voetlicht treden. We gingen na hoe het zit met het voor ons populairste model: de 1.6 TDI met 105 pk.
Renault heeft zwaar gegokt op elektrische voertuigen. Terwijl de opgang van dit type auto slabakt, brengt Renault zijn meest overtuigende versie in stelling: de Zoe. Ook wel, de elektrische Clio.
Opel en de Monte Carlo rally, dat is een verhaal dat lang teruggaat. Al van in de jaren ’60 en ’70 laten Opels zich snel over de Alpenwegen mennen, op zoek naar succes. Vorig jaar won Opel met de Ampera in de ‘Energies Nouvelles’, de groene Monte Carlo.
De nieuwe Ford Fiesta ST lost de verwachtingen moeiteloos in met sterke prestaties, een erg dynamisch rijgedrag en een zéér scherp prijskaartje als bonus.
De 3-serie voor de meerwaardezoeker, zo laat de 3 GT van BMW zich nog het best omschrijven. Want voor de rest laat hij zich niet in een hokje duwen. Behalve dan dat van ‘zeer overtuigend’, zo mochten we zelf ervaren.
“Wat is ie lelijk”, denken we bij onszelf. We staan op de parking van Mercedes Belux, oog in oog met de GLK. Het ziet ernaar uit dat we de komende week met een opgeblazen Playmobil de weg op mogen.
De G 63 AMG met zijn V8 benzine is de mirakelverkoper onder de AMG’s. Blijkbaar is hij volgens de Mercedes-ingenieurs nog voor verbetering vatbaar. Twee extra aangedreven wielen brengen het totaal op zes. Ongezien wild.
Met de nieuwe Rav4 is Toyota intussen aan de derde aflevering toe. We hopen dat het om een langspeelfilm gaat en niet om een minireeks.
Hoe rijdt Volkswagens revolutionaire XL-1? Vooral, hoeveel verbruikt hij in het echt? Wij mochten het zelf ondervinden rond Genève, en kwamen uit op 2,2 l/100 km. Wie doet beter?
De eerste vrucht van de samenwerking tussen Daimler en Renault-Nissan is een feit. Het gaat om een nauwelijks herwerkte en met een ster gedecoreerde Renault Kangoo. Maar schuilt er meer in de Mercedes Citan Combi dan je op het eerste gezicht zou vermoeden?
Met de nieuwe A3 heeft Audi gelet op de kleintjes. Elk detail werd gewikt en gewogen. En nog eens geperfectioneerd. Levert dat dan ook de perfecte compacte middenklasser op? Ja, als je daarvan houdt tenminste.
Net als de Mini is ook de Citroën DS3 tot een stijlicoon op wielen uitgegroeid. Met de zomer in aantocht komt de cabrioversie op het gepaste moment het gamma aanvullen.
U bent rijk, excentriek en uitgekeken op de Aston Martins, Ferrari’s en andere Lamborghini’s? Dan heeft Nissan misschien wel iets voor u: de Juke-R.
Bij Mercedes is men blijkbaar het gejubel over de Duitse concurrenten beu. Er wordt stevig aan de boom geschud in Stuttgart, en de eerste resultaten daarvan zijn zichtbaar. De update van de E-klasse zal ook wat rimpelingen op het water veroorzaken.
In elk segment woedt in autoland een felle concurrentiestrijd. Maar in de klasse van de VW Golf kunnen we echt over oorlog spreken. Hyundai stuurt hier nu ook de driedeurs versie van de i30 de frontlinies in.
Lichter, eerlijker en minder op zoek naar een compromis. De nieuwe Porsche Cayman S heeft eigenlijk maar één echte concurrent: de 911. Wel is hij zo’n 25.000 euro goedkoper.
Terwijl de normale levenscyclus van een auto zeven jaar bedraagt, vervangt Ford de Kuga reeds na amper vier jaar dienst. Wat is er aan de hand? Waarom zo’n haast?
Opel zag meer heil in een Fiat Doblo met Opel-badges, dan in de dure ontwikkeling van een nieuwe, eigen Doblo. Nu, die Doblo is we zeer overtuigend. Wat met een Opel-badge?
‘Opgelet, slipgevaar’ is wat het display zegt wanneer we de sleutel in het contact omdraaien. Maar onze Golf is uitgerust met de 4Motion vierwielaandrijving, dus dat helpt.
Bij 350 km/u open rijden, dan kan je je coiffure wel dag zeggen. En de maag reageert slecht op een 0 tot 100 in nauwelijks 3 seconden. Dat kan hij, maar de Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster kan ook heel anders.
Er is de Nissan Juke en er is de Nissan Juke R, die laatste met de motor van de brute GT-R. Peperduur en exclusief. Maar nu probeert Nissan meer volk van die R te laten profiteren door een Nismo-versie van de Juke los te laten. Nismo, dat staat voor Nissan Motorsport. Klinkt interessant.
Terwijl iedereen heil zoekt in downsizing, bekijkt Mazda het volledige pakket met zijn SkyActiv maatregelen: alles efficiënter en minder kilo’s. Hierdoor worden deze Mazda’s plots bijzonder aangenaam om mee op pad te trekken.
Naast de kassa doen rinkelen, zijn de opeenvolgende Octavia’s vooral goed geweest om Skoda’s rommelige imago uit te wissen.
Zelfs bij de nog steeds obscure markt van de elektrische auto’s geldt de Mia als een complete onbekende. Een raar autootje dat voorbestemd lijkt voor een leven in de stad. Wij trokken ermee op pad.