Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Gemeente voertuigen te koop: tweedehands en nieuw

Gemeente voertuigen: een aparte aanpak

Wat zijn gemeente voertuigen?

Onder gemeente voertuigen worden alle voertuigen verstaan die eigendom zijn van een gemeente. Afhankelijk van de opzet en structuur van de verschillende diensten binnen de gemeente zullen dit meer of minder voertuigen zijn en van een ander type. Enkele voertuigen die nagenoeg altijd tot het wagenpark van de gemeente horen, zijn de bestelwagens voor de uitvoer van gemeentediensten, de typische wagentjes om de straat mee te kuisen, politievoertuigen en brandweerwagens. Heel wat bekende automerken hebben een lijn gemeentevoertuigen opgenomen in hun gamma. Namen zoals Mercedes-Benz, Renault en Toyota prijken zowel op brandweerwagens als andere voertuigen die de gemeente toebehoren.

De aankoop van gemeente voertuigen

Gemeente voertuigen worden aangekocht aan de hand van een openbare aanbesteding of tender. Dit is een officiële procedure waarbij de vraag gepubliceerd wordt met een volledige beschrijving van de voertuigen die aangekocht moeten worden. Verschillende bedrijven kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan de aanbesteding en een offerte uit te brengen. Deze offerte dient aan tal van regels en voorwaarden te voldoen zoals beschreven in de tender. Vaak is de prijs een doorslaggevende argument bij de aankoop van gemeente voertuigen. Afhankelijk van het type voertuigen dat gevraagd wordt in een tender zal men meer of minder inschrijvers hebben. Spelers die men veelal zal tegenkomen naast de gekende merken van personenwagens zijn Iveco, Scania, Kamaz en DAF.

De verkoop van gemeente voertuigen

Gezien gemeente voertuigen regelmatig vervangen worden, komen de oude modellen ook in het tweedehandscircuit terecht. Waar het de bestelbusjes of wagens aangaat, is hier niets bijzonders aan en zal de prijs dus gelijk lopen met die van andere tweedehandsvoertuigen. Uniek echter zijn de uitgeruste brandweerwagens, gezien deze niet in massa geproduceerd worden en erg prijzig zijn in aankoop. Voor particulier gebruik zijn ze niet erg praktisch, maar mits enkele wijzigingen kunnen ze erg handig zijn voor bepaalde bedrijven. Daarnaast zijn er ook verzamelaars die hierop azen. Dit is echter zeer beperkt gezien de ruimte die deze gemeente voertuigen innemen.